Окапи

Окапи

Окапи (Okapia johnstoni) е преживен чифтокопитен бозайник, от семейство Жирафи и единствен представител на рода си. Прилича едновременно на жираф и на зебра.

Ареалът му е ограничен в малка област на Демократична Република Конго, в тропическата гора Итури – резерват създаден с цел неговата защита. Високо е 1,80 m и тежи 230 kg. На пръв поглед окапи прилича по-скоро на зебра, заради раираната си окраска.  Но по много други белези окапи прилича на жираф – необичайно окосмените му рога, специализираните му зъби, особеностите на езика му и четирикамерният му стомах като на преживните животни. Белите напречни раета по задницата му служат като сигнал “Следвай ме!”, за да насочват младите окапи да следват майка си в горския полумрак. Също таща допринасят за размиването на контурите на тялото сред гъстата растителност на гората.

Окапи е дискретно, боязливо и самотно животно, което общува със себеподобни само по време на размножителния период и при отглеждането на малките. Маркира своята територия с урина и със секреция от жлези разположени между пръстите му и винаги използва едни и същи така маркирани пътеки. Храни се с листа, пъпки, цветове, филизи, поници. Единственото малко се ражда през дъждовния период и живее с майка си докато порасне.

Включено е Червения списък на световнозастрашените видове като потенциално застрашен вид.

 

1. Wikipedia/Окапи

2. The Encyclopedia of Animals (A complete Visual Guide)

 

* Тъй като това е първият ми чифтокопитен типаж, за reference за позите съм използвала Bambi.